26 september 2021 rondje valkenburg

Om de zondagsrust enigszins te doorbreken gingen we naar Valkenburg. Niet de ramptoerist spelen of de dagjesmens uithangen, gewoon wat lopen en eventueel voor een enkele boodschap bij de grootgrutter. We vonden een parkeerplaats aan de overkant van het spoor, vandaar ben je in 10 minuten helemaal in het centrum. En of je wil of niet, de nasleep van de overstroming van enkele weken geleden is nog op veel plaatsen zichtbaar. Heel veel restaurants, lunchrooms, gelateria's zijn gesloten. Zelfs het Museum is dicht. De gevolgen van het water. 
We vonden een plekje op een terras in een hoger gelegen straat. " 'n Tas koffie en e sjtök vla, pudding-gruuemele en 'n tas tiee, geweun zjwarte tiee.!"
Zelfs de toiletten oogden eningszins Italiaans!

Het rondje Centrum kreeg een vervolg richting Plenkert, de trappen op naar het park en Casino. Véél trappen, vergelijkenderwijs 10 verdiepingen! En dan weer omlaag naar het openluchttheater om vandaar langs de nieuwbouwappartementen naar het black label hotel te lopen. Ziet er indrukwekkend uit. Oude gebouwen zijn opgenomen in het nieuwe plan. Via een paar dwarsstraten liepen we richting station.
 Op het tegenovergelegen terras, horend bij hotel Tummers, dronken we nog een koffie en een thee. En daarbij heb je alle tijd om het gebouw goed te bekijken. Het zou zo in de Efteling terecht kunnen met de kantelen, de rondingen, de boogramen. Geopend in 1853 is het alleen technisch met de tijd meegegaan, het uitzien is onveranderd. En dat is op zich al een prestatie. Helaas stammen sprookjes uit een tijd dat treinen nog toekomstmuziek waren, een postkoets was al heel wat, dus Valkenburg zal zijn station bewaren en koesteren. Hoop ik.

Reactie toevoegen