24 juni 2021 Johannes en tien jaar geleden

Eerst maar eens Johannes. Volgens de bijbel, het nieuwe testament was hij de neef van Jezus. Voor velen al de beloofde Messias. Maar zo ver kwam hij niet. Omdat Herodus zijn uitspraken en voorspellingen vreesde liet hij Johannes maar inrekenen en in de gevangenis gooien. Daar wachtte hem een onzekere toekomst. De vrouw van Herodus had evenwel wel goesting in zo'n speciale man, gehuld in kameelharen kleed, vervuld van ascese, alleen gepassioneerd voorloper van Hij Die komen gaat. 

Om haar zin te krijgen, of om zich te wreken stookte ze haar dochter, Salome, op om aan vader een gunst te vragen. Salome zou haar zeven-sluier-dans voor Herodus dansen als zij daarna een wens mocht doen. Bij voorbaat likkebaardend zegde Herodus toe. Salome danste, legde haar sluiers af en wist Herodus tot razernij van genot te brengen. Haar wens, eenmaal uitgesproken, werd vervuld. "Geef mij het hoofd van Johannes!", fleemde Salome. Voor Herodus een goede manier om van die lastpost bevrijd te zijn. En zijn vrouw kreeg haar wraak!

Tien jaar geleden. Geen Salome, maar Aïda. En dan in de arena van Verona! Daar verbleven we in deze dagen om onze robijnen huwelijk te gedenken. Spectacle extra-ordinaire! Even niet op de kwaliteiten van de zangers letten, het geheel is een indrukwekkend schouwspel. Er wordt niet gekeken op een soldaat of  dertig, veertig meer of minder. Al met al een belevenis van jewelste. En nu zijn we dus tien jaar verder.......

Reactie toevoegen